KJE JE MEJA?

Letošnje leto je za naše društvo prav posebno.  Zakaj je tako, in zakaj se vse vrti okoli »MEJE«, moramo pogledati nekaj let nazaj.

Leta 2010 je v kulturni dvorani na Lazah gostovala Slovenska gledališka skupina Naš dom-San Justo iz Buenos Airesa s predstavo Veliki oder sveta. Takrat je bilo naše društvo povabljeno, da gostovanje vrnemo, v lanskem letu pa smo dobili še uradno vabilo in se odločili, da ga sprejmemo. Začele so se priprave, sestanki, sestavljanje ekipe, izbor teksta,… Slovencem v Argentini  se predstavimo s slovenskim tekstom in slovenskimi običaji. Primerna se nam je zdela kmečka veseloigra našega rojaka Kamničana oz. Podgorca Josipa Ogrinca, enodejanka »Kje je meja«, ki jo je s spremljevalnimi teksti (pesmimi) kasneje dopolnil Marijan Belina.

Dogajanje je postavljeno ob mejo med domačiji sosedov Križa in Kraža. Na hudomušen način predstavlja značilno slovensko pravdarsko strast za ped zemlje, aktualno še danes čeprav je igra nastala že leta 1876. V naši izvedbi sodeluje tudi otroška skupina, ki se predstavi s starimi otroškimi-pastirskimi igrami, pesmijo in plesom, seveda ob spremljavi harmonike-frajtonarice.

uhinjska premiera je bila 9. februarja 2013 v nabito polni dvorani na Lazah, prva ponovitev dan kasneje. Sledile so še odlično obiskane ponovitve v Domu kulture Kamnik, v Ambrusu in pri zamejskih Slovencih v Železni kaplji, 8. marca 2013.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste nam kakorkoli pomagali pri tem projektu, sponzorjem in donatorjem, zvesti publiki, vsem ki ste nam namenili pohvale, spodbudne besede in pozitivne misli, hvala tudi za dobronamerne kritike, ki so pripomogle k še boljši predstavi.

Predno pa odpotujemo na gostovanje k rojakom v Buenos Aires in Mendozo se predstavimo še v letnem gledališču Šmartno.

 IMG_0493

 

Categories: Izpostavljeno

One Response so far.

  1. frenk pravi:

    tfej…tfej….drzim pesti za vas…pa srecno pot cez atlantik…Bata-Guinea Ecuatorial-Africa

Leave a Reply