Naši gostitelji so nas danes povabili na enodnevno Urugvajsko doživetje. Sliši se odlično: »Pa skočimo malo v Urugvaj«. Vendar Buenos Aires loči od Urugvaja le reka Rio de la Plata, no ja to ni reka, kot so pri nas, vedeti morate, da je tu široka 30 kilometrov, izgleda kot morje.

Zopet smo se pridno zbrali ob šesti uri zjutraj in se s kombiji odpeljali v pristanišče, od tam pa smo reko prepluli s hitrim katamaranom. Seveda pa smo morali preko meje, vzeli so nam prstne odtise, nas ponovno fotografirali, poslali skozi rentgen in ko so ugotovili, da smo Tuhinjci z gosti zaupanja vredni, smo se lahko vkrcali.

Premagati smo morali samo 50 kilometrov hitre plovbe do mesteca Colonia del Sacramento, mesteca pod zaščito Unesca, ki v kolonialnem stilu izzareva energijo prejšnjih stoletije. Samo v stotih letih je kar devetkrat zamenjal državo, 1680 so ga ustanovili portugalci, prisšel je guverner Manuel Lobo iz Ria de Jeneira, potem so ga osvojili španci, pa nazaj portugalci in tako naprej, vse do leta 1777, ko je končno postal španska kolonija.

Vse hiše, cerkve, svetilniki, gostilne, trgovinice, ulice in trgi so ohranjeni v stilu od 17. do 19. stoletja, ene so španske z ravnimi strehami, druge portugalske z opečnatimi. Sredi stare porušene cerkve so nekoč v burni zgodovini mesteca postavili kar svetilnik, ki sedaj štrli iz ruševin, iz vrha svetilnika, pa je prekrasen razgled vse do Argentine na drugi strani reke. Sprehod po Coloniu je bil res doživetje. Kar naenkrat je bil čas kosila in ob štirih popoldne so nas ze čakali cariniki in policaji na mejnem prehodu, saj smo se z našim katamaranom vračali v Argentino.

Zvečer pa smo našim gostiteljem pri večerji navdušeno razlagali o naših doživetjih v Urugvaju.

Leave a Reply