Na zadnji dan, ki smo ga v celoti preživeli v Argentini smo se odpravili v Lujan.

Lujan, mesto ki se nahaja 68 kilometrov severozahodno od mesta Buenos Aires, je največje Marijino svetišče v Argentini. Velika neogotska bazilika je zgrajena v čast Device Lujan, zavetnice Argentine. Mesto je znano kot prestolnica vere, k baziliki vsako leto roma več kot šest milijonov ljudi, mnogi peš iz Buenos Airesa. V spodnji kapeli bazilike se nahaja tudi oltar Marije Pomagaj. Tamkajšnji Slovenci v mesecu maju vsako leto v narodnih nošah množično romajo v to Marijino svetišče.

Marijina podoba se nahaja ravno pod glavnim oltarjem v kripti.

IMG_2669

IMG_2671

To podobo je naslikal Marijan Koritnik in so jo na majskem romanju leta 1949 umestili v lujanski baziliki v zahvalo in srečno rešitev izpod komunizma. Podobo nosijo med procesijo na trgu pred baziliko vsako leto na romanju, ki je na drugo nedeljo v maju.

Med letom podobo Marije Pomagaj obiščejo posamezni romarji iz Argentine in rojaki, ki pridejo na obisk v Argentino iz Slovenije in iz drugih držav.

Po ogledu smo se v bližnji restavraciji okrepili s kosilom ter odpravili domov k svojim gostiteljem. Večer je bil čas še za zadnja srečanja z našimi novimi prijatelji. Jutri zjutraj nas čaka še pakiranje, popoldne pa let proti Frankfurtu, ter od tam v Zagreb. Domov prispemo v četrtek v popoldanskih urah.

One Response so far.

  1. Tete pravi:

    Srečno pot domov, komaj čakamo, da se vidimo!

Leave a Reply