V soboto, 18. 2. 2012 (s ponovitvijo 19. 2. 2012) je v dvorani na Lazah potekala premierna uprizoritev predstave Pika Nogavička. Pesem, ki je odmevala iz zvočnikov v dvorani na Lazah in iz src več kot 20 članske ekipe mladih igralcev in drugih ustvarjalcev predstave se je glasila: »Hej, Pika Nogavička, čola hop, čola hej, čola hopsasa«.


V Tuhinjski dolini se je že dolgo čutila želja, da bi se bolje unovčilo mlade igralske talente in tako se je res zbrala ekipa z okrog 26. mladimi iz Tuhinjske doline in okolice, od tega se je nabralo 19 igralcev starih od 10–22 let. Padla je odločitev za uprizoritev Pikinih dogodivščin in prepričani smo, da je glavna igralka več kot dostojno predstavila naslovni lik.

V vlogi Pike Nogavičke se je preizkusila dijakinja Ana Šimenc, ki je s svojo prepričljivo igro odpihnila publiko v dvorani. Tomaž (Žan Ticijan Dolar) in Anica (Eva Kožlakar) sta tvorila prepričljiv par Pikinih prijateljev, medtem ko so se ostali igralci preizkusili celo v dveh ali treh vlogah. Posebno navdušenje je požel tudi Pikin konj, ki je tekom predstave suvereno prenašal naokrog igralce. Močna ramena sta posodila Rok Koncilja (tudi v vlogi očeta Evrazija Dolgenogavice) in Jan Kališnik.

Gledalce so zabavali v prizorih, kjer je pika suvereno obračunala s policistoma in razbojnikoma, oporekala učiteljici, iskala »spunk«, se zabavala z očetom in njegovimi mornarji in naredila celo zmešnjavo v gledališču in na čajanki. Igralci, brez katerih predstava ne bi dosegla takšnega uspeha, so bili še Matic Pirš in Gašper Kališnik (roparja, varnostnika in mornarja), Črt Pestotnik in Luka Kanc (policista in otroka), Jerca Hrastovec (mama Tomaža in Anice ter mornar), Zala Kanc(kupec, mornar in učiteljica), Nika Pestotnik (Neli, mornar in fina dama Ciklama), Špela Jeglič(prodajalka, otrok in fina dama Dalija), Tina Slapnik (kupec, otrok in fina dama Bucika), Maruša Železnik (Ela, otrok in grofica Aurora), Eva Žibert (otrok in gledališka blagajničarka), David Sedeljšak (mornar, poslovodja in potuhelj), Urša Vrankar (otrok in drogeristka) in Janez Perčič(mornar in ravnatelj gledališča). Igro je priredila in režirala Monika Jeglič, za kostume in sceno pa je skrbela Kristina Omovšek.

Kar je bilo pri predstavi še posebej izjemnega, je to, da je bila projekt tolikih mladih, zbranih iz osnovnošolskih, srednješolskih in študentskih klopi. Predstava je pokazala, kako uspeh ne izpade, če mladi stopijo skupaj in vse svoje talente zlijejo v skupen projekt. Nastala je simfonija prelivanja talentov, ki so se pokazali tako na odru kot tudi zaodrju, kjer je bilo potrebno ličiti, pripravljati rekvizite ter skrbeti za sto in eno malenkost. Tako je potrebno omeniti tudi tehnika Marka Zeliča inPrimoža Pančurja, šepetalko Martino Zelič in frizerko Marijo Smolnikar.

Ekipa, ki se je z izzivom spopadla, je dokazala, da se kultura v Tuhinjski dolini nima česa bati. Pripravljena je namreč ekipa sposobnih mladih, polnih energije in odprtih priložnosti. To so začutili tudi gledalci v dvorani, tisti mladi in mladi po srcu. Če imate s tem težave, ima Pika za vas rešitev – kroglice Pregelk, s katerimi nikoli ne postaneš »velk«.

Categories: Izpostavljeno, Prispevki

Leave a Reply