Kulturno društvo Tuhinj je eno najstarejših društev na področju kulture v občini Kamnik. Društvo je bilo ustanovljeno leta 1952 in letos praznuje 60 letnico obstoja. Vseskozi je ena gonilnih sil ohranjanja kulturne dejavnosti, predvsem na področju gledališke umetnosti. Amaterska dramska skupina vsako leto pripravi premiero gledališke predstave, s katero gostuje po krajih širom Slovenije in tudi v tujini. Večkrat pa v goste povabi tudi druga amaterska gledališča in tudi profesionalne predstave.

Tako je leta 2009 v Kulturni dvorani na Lazah gostovala Slovenska amaterska gledališka skupina iz Buenos Airesa v Argentini. S strani vodstva gostujoče skupine je prišlo povabilo, da v prihodnosti gostovanje vrnemo. Zadnja tri leta je zorela ideja o izvedbi projekta gostovanja preko luže. Pred časom smo prejeli tudi uradno povabilo Društva Zedinjena Slovenija iz Argentine in se odločili, da povabilo sprejmemo.

Na gostovanje v Buenos Aires in okolico odpotujemo 31.07.2013. Predstavili se bomo z veseloigro, v Podgorju pri Kamniku rojenega dramatika Josipa Ogrinca, z naslovom »Kje je meja«. Igra obravnava značilno slovensko pravdarsko strast za ped zemlje, aktualno še danes, čeprav je igra nastala že leta 1876.

Ker gre za organizacijsko zelo zahteven projekt, predvsem zato ker se nihče od članov skupine profesionalno ne ukvarja z gledališčem smo z aktivnostmi pričeli zadosti prej, da bo predstava pripravljena že do pomladi 2013, ker imamo pred gostovanjem v Argentini namen izvesti kar nekaj predstav doma v Sloveniji in na slovenskem koroškem.

Skupina nastopajočih, skupaj s spremljevalno ekipo (tehnik, scenski mojster…), bo štela 26 oseb.

Ker pa projekt zahteva večja denarna sredstva (letalske vozovnice, kostumi, scena…) se obračamo s prošnjo, da nam pomagate pri izvedbi projekta z denarnimi sredstvi ali drugo obliko pomoči, ki nam bo omogočila gostovanja v Sloveniji, predvsem pa gostovanje v Argentini.

Znesek »donacije – sponzorstva« lahko nakažete na IBAN SI56 0231 2001 6886 157

Vsi sponzorji, donatorji in drugi podporniki bodo objavljeni v gledališkem listu predstave (velikost objave pa bo odvisna od vrednosti vašega prispevka).

Vnaprej se vam zahvaljujemo in vas vabimo, da se nam pridružite na eni od naših prireditev!

Lep kulturniški pozdrav!

 

ZA KULTURNO DRUŠTVO TUHINJ

Odbor za izvedbo: Matjaž Gorjan, Marko Koncilja in Brane Vrankar